Heimelaga maki-sushi.

Etter å ha smakt ein heilt fantastisk maki-sushi i Australia, var det ein skuffelse å ikkje finne den på menyen på Norges sushi-resturantar. Prisen var óg skuffande iforhald til mengda ein fikk. Difor fann eg ut at det var like greit å lage den sjølv. akkurat slik eg ville ha den! At den ikkje ser like fancy ut, det har ingenting å sei! For namnamnam!

INGREDIENSAR: For ca 3-4 personar
ca 250 g sushi-ris
2-3 ss ris-eddik
ca 4 ark nori-gress

350 gram røkelaks (ein bør selvfølgelig bruke salmalaks, men som student kan ein heilt fint bruke rølelaks)
1 pakke høgkvalitet crab-sticks (igjen, helst kokte krabbekjøtt av kvalitet, men student-budsjett)
1 1/2 avokado, 2 om ein virkelig er glad i det
1 agurk

1 flaske chili-saus
1 pakke majones

EKSTRA:
soya-saus
wasabi-paste
rulle-matte
spisepinnar
ein skarp og tynn kniv

Obs! Dersom du ikkje har noko av utstyret ovanfor,  anbefalar eg å berre kjøpe eit start-kit. Der er alt du treng av soya-saus, spisepinner, matte, wasabi, ingefær, ris, eddik og nori. Då treng du kun innmaten.

FRAMGONGSMÅTE: Førebuinga før rulling.
Når det gjeld risen, er det sikkert tusen måtar å gjere det på! Nokon skal skyllast, leggast i vatn i 20 min, og deretter berre trekke i vatn osv! Det kjem heilt an på kva merke du kjøper ris frå. Men huskeregel nr ein uansett! Risen skal avkjølast, men for all del ikkje avkjøl den i kjøleskåpet. Dette vil gje ei rar hinne, og den blir seig. Ta deg god tid og lag risen i forkant før du planlegg å rulle maki-betane. Ein eller to timar held. Det er og lurt å lage til ei skål med vatn og eddik når du skal bruke risen. Dette er fordi den er klissete, og det er greit å vaske seg litt så den ikkje sett seg så godt fast på fingrane.

Når det gjeld innmaten, bruker du eigentlig akkurat det du vil. Eg elska kombinasjonen av laks, agurk, avokado, krabbe og chili-majones. Lakes deler du opp i passande strimlar. Avokadoen skjærer du i så tynne løv som du klarer, gjerne 0,5 cm. Agurken skrellar du, slik at du ikkje har skallet inni makien. Deretter deler du den opp i strimlar på ca ein cm. Lenga avhengar av lengda på rullen. Prøv deg fram! Crabsticken gjer du ingenting med, og du kan gjerne reikne med ei, ein og ein halv ut ifrå lenga på crabsticken.


Ingrediensane delt opp. I bakgrunnen ser du chilimajonesen i ei skål, som ein óg kan ta på toppen av kvar bit.

Når det kjem til chilimajonesen, så kan den gjerne sløyfast dersom du ikkje ynskjer makien så sterk! Eg for min del elskar kombinasjonen av chilimajonesen og avokado! Denne lagar du med å blande majones og chilisaus i ei skål. Smak til med majones og chilisaus ut ifrå kor sterk/mild du vil ha den! Du kan gjerne ha litt vatn oppi også, så blir den ikkje så kraftig!

FRAMGONGSMÅTE: Sjølve rullinga.
Dersom du vil rulle på mest hygenisk vis, vil det være lurt å trekke rulle-matta anten i plastfoilie, eller legge den inni ein brødpose. Dette er fordi det lett blir grisete, og då unngår du at bitar sett seg fast i matta og du må kjøpe ny.

Dersom du ynskjer rullar som er passande i munnen rår eg deg til å dele nori-graset i to. Del det på langs slik at du får ein kort rull, men at det er plass til innmat i midten. Eg lagde inside-out rull, og dette krever at du plasserer risen på den røffe sida av nori-gresset. Når du har fordelt ris jamnt utover heile arket, snur du den ganske enkelt slik at risen vender ned, og den glatte sida av nori-gresset vender opp.Som de ser er risen svært klissete, og den festa seg på fingrane og alt anna i hytt og pine! Ha ein klut vedsidan av, slik at du kan tørke deg etter kvart.

No når risen ligg vendt nedover, begynner du å plassere innmaten oppå den glatte sida av nori-graset. Eg pleier å legge ei stripe med chilimajones fyrst, deretter laks, så agurk på sida, avokado oppå desse, og crabsticks på toppen. Rekkefølga har virkelig ikkje noko å sei!

No kjem den triksige delen; Når du byrja å rulle, pass på at innmaten ikkje sklir utover, og ikkje kjem med i rullen. Dytt gjerne med fingrane, og pass på at den øverste delen brettar seg over innmate. Deretter skal dette rullast slk at det blir skøyta med den nederste delen. Som de ser på bileta nedanfor fekk ikkje Marte og eg dette til fyrste gongen. Men det er berre å øve seg!


Rull nr ein. Skøytane har ikkje gått over kvarandre, og innmaten byrja å tyte ut. Dette er heilt ok, men ein må vere litt meir obs når ein skal ete kvar bete, for det er stor sannynlighet for at biten dett frå kvarandre.

Når man har fått endane på nori-gresset sammen, kan ein enten velge å rulle med eit fast grep, eller ein kan forme den litt som ein firkant. Press peikefingrane på toppen, og tommelen på sida slik at rullematta formar seg litt. Dette er for å presse risen bra saman så den held. Rull så opp rullematta og plasser maki'en på ei skjærefjøl. Dersom noko tyt ut på sidene, legg matta på toppen med enden på rullen, og press inn.Rullen skal henge såpass saman at ein kan flytte den frå rullematta, til skjærefjøla utan at den dett frå kvarandre.

Om du ynskjer kan du óg legge laks og avokado på toppen av rullen. Plasser dei annakvar, litt oppå kvarandre. Deretter legg du rullematta på toppen og pressat bestemt! Men hugs på å behalde forma på rullen så den ikkje dett ifrå kvarandre!Deretter er det berre å byrje å dele! Del fyrst på midten, deretter på midten av dei avkutta, og på midten der igjen. Plasser på eit fat, og server!


Marte er stolt etter sin fyrste rull! Du óg kan klare det!


Det endelege restultatet. Nokon ser ok ut, nokon ser heilt forferdelig ut! Men hei, dei smakte fantastisk! No er det berre å dyppe dei i soyasaus og nyte! Dei held seg og ypperlig til dagen etter om ein plasserar dei i kjøpeskåpet med plasfolie over. Namnamnam!

Det høyrest kjempevanskelig ut, men det blir berre lettare og lettare! Desse bileta er frå fyrste gongen eg lagde maki sjølv. I etterkant er rullane blitt større og større, og dei sitt meir og meir ihop! Det er berre å øve, ete, og nyte! Men uansett kva ein gjer, så vil det bli gris i begynnelsen!

Obs! Dersom du treng meir visuell innføring, last ned ein heilt fantastisk app som heiter Teach Me Sushi. Der er fult av ulike oppskrifter, og mange steg for steg bileter! I tillegg til filmar som forklarar og viser kva du skal gjere, og nyttige tips ift. ris og redskap!After eating the most amazing maki in Australia, I was sad to find out that Norwegian suck at sushi. So I desided to make my own. There is also a hell of an recipe.

4 ord

MARITA GUNDERSEN

26.jan.2012 kl.18:31

Herregud, nå fikk jeg vann i munnen :( Det er så godt med maki-sushi :)

sv: Det skjønner jeg veldig godt. Blir nok 4 flotte dager. :)

MARITA GUNDERSEN

26.jan.2012 kl.22:47

sv: Det er godt med penger ja !:) Jeg skal jobbe selv. Men bare lørdag og søndag. Begge er kveldsvakter, så det er igrunn deilig :) God helg til deg også.

theresekristina

26.jan.2012 kl.23:29

Sv: Håhå, misunnelig! Kass veske?

Eirin Victoria

27.jan.2012 kl.10:09

theresekristina: Alexander Wang Coco Duffle bag i svart :) Elska den! Skal legge ut bilde snart, så du får sikle litt :)

Skriv en ny kommentar

//Eirin Victoria

//Variasjon

//Arkiv

hits Blogglisten